Hva er egentlig nettleie?

Nettleie er det du betaler for å få fraktet strømmen hjem til husveggen din.

Kostnaden du betaler sikrer at vi kan drifte, vedlikeholde og investere i nettet. Dette gir deg lys, varme og opplevelser hver eneste dag. Strømmen gir deg den kaffekoppen når du trenger den som mest, en hyggelig middag med familien eller en fullspekket festivalhelg sammen med venner.  

Hvilket nettselskap du er kunde hos bestemmes av hvor du bor i Norge. Vi i Ringerikskraft Nett har ansvar for nettet i Ringerike og Hole, og du vil altså være kunde hos oss hvis du bor i disse kommunene.

Min faktura

Nettleiefakturaen din består av flere ulike ledd. For å vise deg hva du betaler for, vil du se fire punkter på fakturaen din.

 • Fastbeløpet, som er på 2 500,- for en husholdningskunde, kan sammenlignes med veiavgift. Dette beløpet skal sikre deg at strømmen alltid kommer frem til deg. Du som kunde trenger aldri å tenke på vedlikehold eller tilsvarende - dette ordner vi for deg.
 • Energi overføring er koblet til hvor mange kilowattimer du har brukt. Dette er en så kalt "fraktavgift", som sikrer at hver eneste kilowattime du har behov for blir fraktet fra produksjon hjem til deg. 
 • For hver kilowattime du bruker går 1,25 øre til Energifondet Enova som tilbyr tilskuddsordninger for energismarte valg.
 • Forbruksavgift til staten er noe vi som nettselskapet krever inn på vegne av staten. Disse pengene går ikke til oss som nettselskap. 

De to første punktene skal dekke alt av kostnader vi har knyttet til blant annet beredskap, vedlikehold og avregning. Vi kan ikke skru opp nettleien for å tjene mer penger. Hvert år får vi en inntektsramme fra NVE, og den sier eksakt hvor mye vi har lov til å tjene i løpet av det året. Innbakt i nettleien er også kostnader til vedlikehold og utbygging av regionale og statlige nett, som sørger for at hele ledningsnettet i Norge henger sammen.Vi fokuserer på å effektivisere oss for å sikre at nettleien lokalt holdes lav, men vi ikke kan styre kostnadene til overliggende nett eller statlige avgifter. 

Priser og avtaler

Her finner du årets priser for nettleie, andre tjenester og aktuelle nettleieavtaler.

Nettleiepriser 2020

Kundegruppe
Fastbeløp
Effekt
Energi (øre/kWh)
priser inkl. mva kr/år kr/kW vinter* sommer*
1) Hytter og fritidshus 2 500   21,88 21,88
2) Husholdning og jordbruk 2 500   24,38 16,88
3) Boligblokker 1 000   24,38 16,88
priser eks. mva kr/år kr/kW vinter* sommer*
4) Mindre næringsvirksomhet 2 000    18,50 18,50
5) Næring med effektmåling 6 000   7,50 6,50
       <200 kW    420    
       200-1000 kW   320    
       >1000 kW   260    
6) Effektkunder høyspenning 6 000 260 7,00 6,00

 

Last ned fullstendig nettleiebrosjyre for mer informasjon

Andre tjenester

Her finner du en prisoversikt på ulike tjenester som du kan bestille fra oss.

 • Kontroll av måler: 
  Er det noe feil på måleren, betaler du selvsagt ingenting. Viser det seg derimot at alt er i orden, koster en kontroll av måleren kr. 625,- ved seriemåling i sikringsskap. 
 • Gjenåpning av elektriske anlegg
  Hvis et anlegg er stengt grunnet manglende betaling, koster det kr. 1 500,- for å gjenåpne anlegget. 
 • Frakobling av elektriske anlegg
  Stenging av anlegg uten grunnet installasjonsarbeid eller permanent fjerning koster kr. 500,-. Ønsker du å skru av måleren kan lese hvordan under Vanlige spørsmål på Kundeservice-sidene.
 • Tilkobling av elektriske anlegg
  Det er helt gratis å koble på et stengt anlegg om der er nytt, eller om du tar over et stengt anlegg. Forutsetter at vi kan gjøre dette fjernstyrt og i normal arbeidstid. Nettleiens fastledd på 2500 kr må betales dersom du både bestiller stenging og åpning innenfor en periode på 12 måneder.

Standardavtaler for nettleie og tilknytning

Last ned Energi Norges standardavtale for nettleie og tilknytning. 

Standardavtale for forbrukskunder Standardavtale for næringskunder 

Leveringsplikt

Tegn et strømabonnement hos en kraftleverandør for å unngå dyr ventetariff.

Som det lokale nettselskapet i Ringerike og Hole, har vi plikt til å levere strøm til deg i perioden før du har valgt strømleverandør. Dette er en midlertidig ordning, og prisene som er satt av NVE er høyere enn strømleverandører tilbyr deg for å motivere til å velge en strømleverandør raskt. En strømleverandør vil kunne hjelpe deg fra A-Å ved flytting og endring av avtaler, og de håndterer også dialogen med nettselskapet slik at du slipper å forholde deg til begge parter. Da unngår du også å havne på ventetariff.

Vi anbefaler derfor alle å ta kontakt med valgfri strømleverandør i vårt nettområde for å tegne et strømabonnement så raskt som mulig.

Priser for ventetariff

De første 6 ukene: Spotpris + 6,25 øre/kWh

Etter 6 uker: Spotpris + 12,94 øre/kWh

Strømleverandører

Vi i Ringerikskraft Nett sørger for at strømnettet i Ringerike og Hole er i orden og at strømmen blir fraktet hjem til deg. Du som kunde har ingen mulighet til å velge nettselskap, da det blir bestemt utfra hvor i Norge du bor. Men du står helt fritt til å velge hvilken strømleverandør du vil bruke. Nedenfor finner du en oversikt over hvilke strømleverandører du kan velge mellom i Ringerike og Hole. 

Strømleverandørene håndterer også bestilling av nettleie for deg, og ved bestilling og flytting trenger du kun å ha dialogen med din valgte leverandør.

Listen er sortert alfabetisk. 

Agva Kraft As AKraft AS
E20SmartEnergi Eidsiva Marked AS (gjennomfakturering)
Elkraft AS Energi Salg Norge AS
Export Time Fitjar Kraftlag AS
Fjordkraft AS (gjennomfakturering) Fortum Markets AS
Glitre Energi Strøm AS (gjennomfakturering) GNP Energi Norge AS
Gudbrandsdal Energi AS Hafslund Strøm AS
Hallingkraft AS (gjennomfakturering) Haugaland Kraft Energi AS
Helgeland Kraft Strøm AS Hurum Kraft AS
Ishavskraft AS JotunKraft AS
Kraftkompaniet AS Kraftriket AS (samfakturering)
LOS AS (NO) LOS Energy AS
Luster Energiverk AS Lyse Energisalg AS
Lærdal Energi AS Meløy Energi AS (Kraft)
Midt Energi AS Midtkraft Strøm AS
Noova Market AS NordlysEnergi AS
Nord-Østerdal Kraftlag Marked Norges Energi AS
NTE Marked AS Otovo AS
Polar Kraft AS Power1 AS
Rauma Energi Kraft AS SFE Kraft AS
SkandiaEnergi Omsetning AS SKS Handel AS
SogneKraft AS Stranda Energi AS
Sunndal Energi KF Kraft Svorka Energi AS
Svorka Energi AS avd Kraft Tafjord Marked AS
Telinet Energi AS Tibber Norge AS
Tinde Energi AS Trondheim Kraft AS
TrønderEnergi Marked AS Tussa-24 AS
Ustekveikja Energi AS

Bestilling og oppsigelse

Har du akkurat flyttet og trenger en ny nettleieavtale til ny bolig samtidig som du sier opp den gamle? Det letteste for deg er å ta kontakt med den strømleverandøren du ønsker. De kan hjelpe deg med både oppsigelse og bestilling av nytt strømabonnement, og de ser til at nettleieavtalen din er i orden. 

Har du uansett behov for å bestille eller si opp kun nettleieavtalen din? Da kan du bruke skjemaet nedenfor. Husk at hvis du ikke velger en strømleverandør vil du få ventetariff. 

Bestilling av nettleie

Fyll ut skjemaet for å bestille nettleie. Husk at du må bestille en strømavtale fra valgfri strømleverandør for å ikke få ventetariff fra oss. 

Oppsigelse av nettleie

Fyll ut skjemaet for å si opp din nettleieavtale.