Bruk mindre når det koster mer

Vi tester ut fremtidens prismodell sammen med 4000 av våre kunder. Målet vårt er at denne nye modellen skal hjelpe oss alle med å få et mer bevisst forhold til hvordan vi bruker strøm, slik at vi unngår kapasitetsutfordringer og unødige kostnadsøkninger.

Elektrifiseringen av samfunnet

Hvordan kom vi hit? Elektrifiseringen fører til økt belastning: Klokken 16.00 kommer alle hjem fra jobb og skole. Elbilene lades, huset varmes opp, du tar en dusj, tørketrommel og oppvaskmaskinen går og middagen står i ovnen. Når alle bruker mye strøm samtidig, kan det enkelte dager oppstå kapasitetsutfrodringer. 

Økt forbruk belaster kapasiteten i nettet – og kapasiteten er ikke uendelig. Dette gjelder i hovedsak på kalde dager og i ettermiddagstimene. Fortsetter vi å øke forbruket på disse dagene, og om alle for eksempel lader elbilen på ettermiddagen, vil det være behov for å gjøre store investeringer. Investeringer i økt kapasitet er kostbart og vil øke nettleien. 

Bedre sammen

Hva kan vi gjøre sammen for å unngå dyre investeringer? Sammen med kundene våre vil vi undersøke hvordan vi kan bygge opp en best mulig ordning for nettleie for både kundene, samfunnet og nettselskapet. Om vi i fellesskap blir mer bevisst strømbruken vår og fordeler den mer utover døgnet, kan vi unngå kapasitetsutfordringer. 

Hva betyr det for deg? Som pilotkunde får du bedre mulighet til å spare nettleie enn med tidligere prismodell. Det vil i praksis si at du, gjennom et bevisst forhold til eget strømforbruk, kan påvirke hvor mye du bruker og hvor mye strømregningen kommer på. Du får også mulighet til å gi tilbakemeldinger og innspill underveis slik at vi sammen kan skape en god modell som kan bidra til at vi unngår store investeringer i fremtiden. Om vi klarer å utnytte den gode kapasiteten vi allerede har gjennom hele døgnet, vil vi sammen klare å holde igjen investeringer som også påvirker nivået på nettleien. Pilotprosjektet varer fra desember 2019 og ut april 2020.

 

Pilotprosjekt med peaktimer

Jo mer strøm du bruker, jo høyere blir strømregningen. Slik er det i dag, og slik vil det naturlig nok alltid være. Med den nye modellen er det lettere å spare penger på strømsparing enn tidligere.

Peaktimer 10 dager i året

10 dager i året blir du varslet på SMS i forkant av en dag med peaktimer mellom klokken 16.00 og 22.00. Dette gjelder hovedsakelig i vintermånedene hvor vi bruker mest strøm og kapasiteten er minst.

Kan du utsette å bruke tørketrommelen og lade elbilen midt i peaktimene 10 dager i året? Da vil du spare penger og samtidig sørge for mindre belastning på strømnettet når kapasiteten er minst. Peaktimene vil alltid være varslet, og du kan selv velge om du ønsker å gjøre tiltak eller ikke. Siden nettleieprisen går ned på alle andre dager enn peakdagene, så vil du fortsatt ende opp med tilnærmet lik total nettleie som tidligere modell dersom du ikke ønsker å flytte forbruket.

Tar du hensyn til peaktimene som kommer 10 dager i året og justerer strømbruken, så påvirker du direkte sluttsummen på regningen. Forskjellen mellom en vanlig ettermiddag og en ettermiddag med peaktimer kan se slik ut:

En vanlig tirsdag i november uten peaktimer(off peak) koster strømmen 1 kr/kWh*. Ettermiddagen etter er det peaktimer mellom 16.00 og 22.00. Da koster strømmen 10 kr/kWh.* Om du bruker tørketrommelen 1 time og lader elbilen på 7 kW i tre timer bruker du omtrent 23 kWh. 
Off peak vil det koste 23 kr* I peaktimene vil det koste 230 kr*

*Prisen på 1kr/kWh og 10 kr/kWh er en gjennomsnittspris på både strøm og nettleie. Årsaken er at strømprisen er variabel og endres fra time til time gjennom hele døgnet. Priseksemplene er rundet av for å gi en enklest mulig oversikt over endringen.

Priseksempler

Her er noen eksempler på hvor mye prisen på dagligdags strømbruk kan variere i og utenfor peaktimene.

Eksemplene utgår fra samme eksempelpris som over.

 

ringerikskraft_ikon_vaskemaskin
Vaskemaskin

Vanlig dag: 1 kr

Peaktimer: 10 kr

En klesvask 60º

ringerikskraft_ikon_tørketrommel
Tørketrommel

Vanlig dag: 3 kr

Peaktimer: 30 kr

Full tørketrommel

ringerikskraft_ikon_panelovn
Panelovn

Vanlig dag: 4,8 kr

Peaktimer: 48 kr

Oppvarming i fire timer

ringerikskraft_ikon_elbil
Elbil

Vanlig dag: 22 kr

Peaktimer: 220 kr

En lading på 22 kWh

ringerikskraft_ikon_støvsuger
Støvsuger

Vanlig dag: 1 kr

Peaktimer: 10 kr

1 times bruk

Nyttige sparetips

De fleste kan tenke seg å spare penger på å bruke mindre strøm, men er usikker på hvordan de gjør det samtidig som de skal få hverdagen til å gå rundt. Her er noen tips til sparing som skal opprettholde komforten.

Reduser mengden strøm til oppvarming fra panelovner og varmekabler

  • Kan du skru ned temperaturen en grad eller to i rom du ikke bruker så ofte? Eller programmere ovnene til bestemte tidspunkter av døgnet?
  • Med varmepumpe kan du få mer varme med mindre strøm.
  • På kalde dager kan det være lurt å fyre med ved om man har mulighet til det.

Alle trenger varmtvann, men klarer du å spare litt?

  • Å fylle et helt badekar bruker mye mer varmtvann enn en dusj. Står du over et bad midt i peaktimene eller kutter du ned antall dager med badekar, så kan du spare mye på strømregningen.
  • Kan noen av dusjene i løpet av uken gjøres unna på noen få minutter fremfor en halvtime? Da er det mye å spare!
  • Har du tatt oppvasken fremfor å sette i gang oppvaskmaskinen for å spare strøm? Det er ikke sikkert det var lønnsomt. Oppvaskmaskiner er energieffektive, og man bruker gjerne mye varmtvann ved oppvask for hånd. Husk heller å fylle opp maskinen før du starter den.

Kan du styre varmen?

  • Kan du varme opp huset før du kommer hjem fra jobb? Da kan du senke temperaturen litt på ettermiddagen da strømmen gjerne er litt dyrere enn på dagtid. Og kanskje også holde varmen med vedfyring.
  • En del varmepumper kan styres. Sjekk om du kan programmere din til bestemte tider av døgnet.
  • Skal du ha ny varmtvannsbereder? Det kommer stadig nye løsninger på markedet som er smartere og mer effektive enn tidligere modeller.

Lad elbilen på natten

  • Elbilen trekker mye strøm når den lader. Lad gjerne på natten når resten av strømforbruket er lavt.

Motta informasjon og varsler

Er husstanden din med i prosjektet og du ønsker at flere av dere skal motta varsel om peakdager på SMS? Registrer et eller flere mobilnummer her

Spørsmål & svar

Hei, det ser ut til at du bruker Internet Explorer. Denne nettleseren blir ikke lenger støttet av Microsoft, og du kan oppleve at noen elementer på denne siden ikke oppfører seg helt som det skal. Vi anbefaler at du laster ned en moderne nettleser for en bedre opplevelse og økt sikkerhet.